Pasta Cila Boyaya Zarar Verir mi?
Merhabalar, burası Fors Garage Beylikdüzü. Sizlere uzmanlık alanlarımızdan biri olan Pasta-Cila Uygulaması hakkında kısa kısa bilgiler vermek istiyorum.
Öncelikle Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Kavaklı, Gürpınar semt ve mahallelerine yakınsanız mutlaka ziyaret ederek bizi onurlandırın.
Gelelim konumuza…
Pasta: Pasta diye adlandırılan malzeme temelde bir zımparanın krem formudur. Yapılan işlem ise Polisaj dır.
Polisaj işlemi boyanın kalınlığı ölçülmeden başlamamalıdır. Önce boya kalınlık ölçer cihazı ile boyanın kaç mikron kalınlıkta olduğu öğrenilir. Fabrikasyon boyalı ya da sonradan boyanmış parçalar mevcut ise bunlar kesinlikle tespit ve kontrol edilmelidir. (Demir tozu temizliği ve kil uygulamasıyla mutlaka işlem öncesi detaylı temizlik yapılmalıdır.)
Pasta’nın aslında bir sıvı zımpara olduğundan bahsetmiştik. Temel kontroller yapıldıktan sonra araç boyasının ihtiyacına göre çeşitli aşındırıcılıklarda olan ürünler seçilir. Derin çizikleri olan, uzun yıllar bakımsız kalmış araçlar için daha ağır pastalarla başlanmalıdır. İşlem adımlarının sadece ilkinden bahsediyoruz. Derinlemesine parlaklık için aşama aşama ve doğru sırayla farklı niteliklerdeki ürünler araç boyasına uygulanır. Pasta içeriğindeki aşındırıcılık azaldıkça her aşamada daha parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Kalın pastadan inceye doğru aşama aşama sabırla ilerlenmelidir. Mutlaka anti hologram, hare giderici ile cila öncesi son kat uygulanmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Çalışma alanı temiz ve tozsuz olmalıdır.
- Uygulama yapılacak pedler temiz ve yıpranmamış olmalıdır.
- Ürüne uygun keçe ya da sünger ped seçilmelidir.
- Ürün kullanım talimatlarına uygun polisaj makinesi seçilmelidir.
- Polisaj makinesi devir ayarı ürün talimatlarına uygun ayarlanmalıdır.
- Polisaj yapıldığı esnada yüzey sıcaklığı ara ara kontrol edilmelidir.
- Kordon çizgileri, plastik ve krom aksamlar mutlaka maskelenmelidir.
- Ürünler doğru sıralamayla uygulanmalıdır.
- Her aşama bitiminde pasta artıklarının temizliği uygun bezlerle yapılmalıdır.
- Her ürün için ayrı bir bez kullanılmalıdır.
Cila
Uygun ve kaliteli ürünlerle polisaj işlemimizi yaptık. Sıra cilada…
Polisaj aşamalarını son adımı bittikten sonra yüzey izopropil alkol ile temizlenerek cila veya isteğe göre seramik aşamasına geçilir ama bugünkü konumuz seramik değil. 🙂
Cila, eğer seramik uygulanmayacaksa şarttır. Henüz yeni parlattığınız aracınızın boyası şu an standart bir bezle bile kolayca çizilip harelenebilir. Emeklerimiz boşa gitsin istemeyiz öyle değil mi?
Cila elle ya da orbital makine ile uygulanabilir. Geçtiğimiz aşamalardan daha hızlı ama etkisi farkedilir derecede yüksektir. Uzun süreler olmasa da boyanızı kalitesine ve içeriğine göre orta – kısa vadede koruyacaktır. Ta ki bir kaç yıkama ve kurulamaya kadar…
Cila uygulanmış bir araç kesinlikle kaliteli araç şampuanlarıyla yıkanırsa cilanın ömrü de uzun olacaktır. Jetonlu makinelerle yıkıyorsanız bence artık bu huyunuzu bırakma vakti geldi.
Bir sonraki bilgilendirmede buluşuncaya kadar kendinize ve araçlarınıza çok iyi bakın.